Kuća Simića

Kuća Simića spada u najstarije građevine u Kruševcu. Iako nema pouzdanih podataka o tačnom vremenu njenog nastanka, po stilskim odlikama može se pretpostaviti da je građena na samom kraju XVIII ili početkom XIX veka, ali u svakom slučaju pre 1833. godine, kada je Kruševac oslobođen od Turaka.

Izuzev arhitektonskih vrednosti, značajna je i za kulturnu istoriju grada. Smatra se da je najpre bila vlasništvo turskih begova, braće Frenčević, potom, Stojana Simića, prvog starešine tek oslobođene varoši, koji ju je dobio od svoga kuma Miloša Obrenovića.

U ovoj kući je dogovorena 1835. godine  poznata Knez Miletina buna, kojom je ograničena vlast kneza Miloša. Kasnije je menjala svoju namenu, spoljni i unutrašnji izgled, u zavisnosti od vlasnika. Sredinom prošlog veka, 1951. godine, adaptirana je za potrebe novoosnovanog muzeja zbog čega je među Kruševljanima bila poznata kao "Mali muzej".

Ponovnom sanacijom Kuće 2007/2008. godine, Narodni muzej je dobio prostor za realizaciju postavke koja ima za cilj da kroz izložen nameštaj i pokućstvo, prikaže porodični život u kruševačkoj varoši u prvim devcenijama XX veka.

U objektu porodične kuče Ljotića, sagrađne dvadesetih godina prošlog veka, koja je, izuzev autentične dekoracije fasada, primer jedinstveno sa.uvanog secesijskog ukrasa u enterijeru, danas se nalazi Umetnička galerija, osnovana 1961. godine u okviru Muzeja u čijem sastavu se i danas nalazi. Prilagođena potrebama galerijskog izlaganja, sa izložbenim prostorom od oko 140 m2, koncepcijski je usmerena ka praćenju tokova savremene likovne umetnosti, sa akcentom na stvaralaštvu zavičajnih umetnika i upotpunjavanju fonda koji u ovom trenutku broji oko 550 likovnih dela.


* tekst je preuzet sa sajta http://www.turizamkrusevac.com